2009. október 27., kedd

DABKE


A legnépszerűbb és a legismertebb Közel-Keleti néptánc. Táncolják Libanontól, Szíriáig, Iránban, Tunéziában stb, is igen kedvelt. Általában férfiak táncolják, de ritkán zárt közösségben tartott rendezvényeken nők is bekapcsolódhatnak (pl.: esküvő, születésnapok, stb.).
Sorban, félkör, vagy kör alakzatban táncolják. Van egy vezető, aki a sor elején improvizatív mutatja meg a mozdulatok figuráit, ami néha elkülönül, máskor belesimul a sorban lévők tánclépéseibe. Kezében csomóra kötött zsebkendőt tart, melyet a feje fölött pörget. A sorban utána állók követik mozdulatait, egyszerűbb lépésekkel azonban néha elkülönülnek a vezető tánclépéseitől, de együtt tartva a ritmust mégis egységes táncot alkotnak. Válluk átfogásával kapaszkodnak egymásba. Bizonyos idő eltelte után a sorban elől táncoló hátra megy, és átadja helyét az utána következőnek.
Színpadi változata is megszületett ahol férfiak- nők, nézők előtt is táncolhatják együtt.Szíriában talán a legnépszerűbb, itt sorokban állnak, a férfi és női lépések azonban elkülönülnek egymástól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése